Stora Enso Skoghalls Bruk AB

Stora Enso är den globala nytänkaren inom papper, biomaterial, förpackningar och träprodukter. Företaget har cirka 29 000 anställda runtom i världen.

Stora Enso Skoghall AB har verksamhet vid två enheter i Värmland med sammanlagt omkring 800 anställda; Skoghalls Bruk och PE-beläggning Forshaga.

SKOGHALLS BRUK

Visste du att var sjätte kartongförpackning i världen, som innehåller något flytande, är tillverkad av kartong från Skoghalls Bruk! Det är ett handfast mått hur mycket kartong vi tillverkar på bruket.

Skoghalls Bruk är en av världens största tillverkare av livsmedelskartong. Vi utvecklar och producerar vätskekartong till förpackningar för bland annat juice, mjölk och vin samt CKB, som är kartong till förpackningar för torra livsmedel.

Bruket är ett integrerat kartongbruk där en stor del av massan som används vid framställningen av kartongen tillverkas på plats. Här finns två massafabriker, en för sulfat/kemisk massa och en för CTMP/mekanisk massa, som båda baseras på barrved. Därutöver köps kortfibrig lövvedsmassa för kartongens ytskikt. Produktionen sker på två stora kartongmaskiner: KM7 och KM8. Den senare togs i drift 1996 och är en av världens största kartongmaskiner.

Exportandelen utgör mer än 85 procent av produktionen.